Miscellaneous Information:

Nedenstående af Vamdrup og Omegns Biavlerforening medlemmer kan du henvende dig til hvis du pludselig har fået besøg af en bisværm i haven. Vælg en biavler lige nær dig.

Jørn Egholm Jensen
Haderslevvej 21
Skodborg
6630 Rødding
Tlf. 60581212

Jens Erik Mulvad
Gl. Stationsvej 2
6600 Vejen
Tlf .75588630

Søren Jakobsen
Reinholdts bakke 16
6640 Lunderskov
Tlf. 24257286

---------------------------------------------------------------------------------------------

Gennem sommeren kan en bifamilie af flere forskellige årsager producere en ny dronning. Når det er sket vil familien dele sig og den gamle dronning vil "rejse" afsted med 20.000 til 30.000 bier, det vil sige cirka halvdelen af den eksisterende familie.

hvepsebo-1 Custom

Svaerm

Et typisk Hvepsbo               En typisk Bisværm

Man vil enten kunne høre at der kommer en sværm flyvende meget langsomt i få meters højde og placerer sig i en gren, eller allerede se at de har sat sig på en gren. Nogle gange sider de nogle timer andre gange et ½ eller helt døgn inden de flyver videre i søgen efter et nyt sted at bo.

Nogle biavlere vil gerne komme og hente sværmen, men inden du ringer til en af ovenstående så tjek lige om det er en bi eller en hveps. Hvepse og også nyttige insekter for naturen men ikke for biavleren. Derfor forlanger de fleste et honorar  hvis det er hvepse, honoraet er ikke for at fjerne hvepseboet, men blot for forgæves kørsel m.m. om biavleren kan eller vil fjerne hvepseboet må du aftale med ham.

 ninassvaerm Custom

Bi sværmen finder ofte op i et træ eller en busk, og afventer imens spejderbierne finder et meget velegnet sted at slå sig ned.

 SvaermIKasse Custom

Bi sværmen indfanges her i en kasse..